Karnityna

gym-1040992_1920

Karnityna jest substancją całkowicie naturalną, najczęściej nazywana jest L-karnityną. Jest ona obowiązkowym elementem codziennej diety, jeżeli nie ma takiej możliwości powinna być stosowana w formie suplementu diety. Dlaczego karnityna? Nazwa pochodzi od łacińskiego caro – co oznacza mięso. Po raz pierwszy na początku XX wieku została wydobyta właśnie z mięśni. Głównym źródłem pożywienia bogatymi w karnitynę są przetwory mleczne i mięso. Najwięcej jest jej w rybach, baraninie, wołowinie i wieprzowinie. Natomiast drób, owoce czy też warzywa zawierają jedynie śladowe ilości tego związku. Dzienne zapotrzebowanie na karnitynę dorosłej, zdrowej osoby wynosi około 15 gram. Karnityna nie poddaje się procesom metabolicznym. Filtrowana jest w kłębuszkach nerkowych, następnie ląduje w kanalikach nerkowych, gdzie jest wchłaniana praktycznie w całości. Z reguły u człowieka nie występuje niedobór tej substancji, ponieważ ilość dostarczana jej organizmowi wraz z pożywieniem czy też biosyntezą całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie, wyjątek choć rzadki stanowią osoby niedożywione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *